مطالعات امکانسنجی و ارزیابی اقتصادی
قبل از شروع هر پروژه کسب و کاری شرکت، کارگاه و یا حتی فروشگاه باید مطالعات دقیق فنی و اقتصادی برای آن انجام شود که به این قبیل مطالعات، مطالعات امکانسنجی و ارزیابی اقتصادی (Feasibility Study) میگویند. یک مطالعه امکانسنجی، هدف عینی و منطقی کشف نقاط قوت و ضعف یک کسب و کار موجود یا سرمایهگذاری پیشنهادی، فرصتها و تهدیدات موجود در محیط طبیعی، منابع مورد نیاز برای پیادهسازی و در نهایت چشمانداز موفقیت است. به عبارت سادهتر مطالعه امکانسنجی و ارزیابی اقتصادی به این سوال مهم که “آیا ما باید پروژه پیشنهادی را اجرا نماییم یا خیر؟” پاسخ میدهد. انجام این مطالعات قبل از شروع فعالیت، منجر به کاهش ریسک راهاندازی پروژه و تصمیمگیری بهتر سرمایهگذار میگردد و به این دلیل که براساس حدس و گمانهای منطقی صورت میگیرد، باعث میشود از هر گونه نگاه غیر واقعبینانه نسبت به هزینهها و درآمدها خودداری شود.
مطالعه امکانسنجی و ارزیابی اقتصادی به این سوال مهم که “آیا ما باید پروژه پیشنهادی را اجرا نماییم یا خیر؟” پاسخ میدهد.
درک و تشخیص اهمیت و جایگاه امکانسنجی در پروژه به افراد، سازمانها و شرکتها کمک میکند تا از اتلاف زمان، منابع مالی و از دست دادن اعتبارشان جلوگیری نمایند.
مطالعات امکانسنجی پس از مرحله پیدایش طرح و تعریف چارچوب کلی آن از لحاظ مشخصات کلیات اولیه محصول، ظرفیت تولید و میزان سرمایهگذاری انجام میشود.

ضرورت و اهمیت مطالعات امکانسنجی و ارزیابی اقتصادی
مطالعات امکانسنجی در کشور ما اغلب به عنوان یک هزینه اضافی تلقی شده و نادیده گرفته میشود زیرا افراد به شدت به کاری که انجام میدهند اعتقاد دارند و به موفقیت آن یقین دارند، اما در عمل میبینیم که بسیاری از کسب و کارها علیرغم داشتن فاکتورهای مورد نیاز برای کسب موفقیت با شکست مواجه میشوند. در این صورت ممکن است وقت و هزینه زیادی صرف کرده و در انتها متوجه شوند که طرحشان شانسی برای موفقیت نداشته است. لذا باید توجه داشت که درک و تشخیص اهمیت و جایگاه امکانسنجی در پروژهها به افراد، سازمانها و شرکتها کمک میکند تا از اتلاف زمان، منابع مالی و از دست دادن اعتبارشان جلوگیری نمایند و بتوانند از سرمایه خود محافظت کرده و از سودآوری طرح و هم چنین ریسکهایی که ممکن است با آنها مواجه شوند آگاهی حاصل نمایند.
گامهای مطالعات امکانسنجی
امکانسنجی درباره امکانپذیر بودن موضوعها بحث میکند. مطالعات امکانسنجی پس از مرحله پیدایش طرح و تعریف چارچوب کلی آن از لحاظ مشخصات کلیات اولیه محصول، ظرفیت تولید و میزان سرمایهگذاری انجام میشود. این مطالعات بنا به نیاز و درخواست کارفرما، در سطوح مختلفی از جزئیات پروژه میتواند وارد شود، اما به طور کلی مطالعات امکانسنجی شامل موارد زیر میباشد:
گام اول: مطالعات فنی
گام دوم: مطالعات بازار
گام سوم: تجزیه و تحلیلهای مالی و اقتصادی